Negative effects of globalization on the alimentary security of the latin American countries
Main Article Content
Abstract
The absence of a favorable environment in the Latin American countries prevents that the food fulfllls its organic function, being it considered one of the basic needs of the man and society. In the middle of a scenario of food overproduction, there are about 800 million people around the world without availability to any food because oftheir poverty condition. The globalization and the liberation of the economy, in spite of
generating growth conditions on a world-wide scale, harm poor countries and farmers due to the lack of comparative advantages which are necessary to be part of an international market. The liberation of the markets has increased the imbalance in the resource distribution in both the countries and the different sectors of the society which, consequently, negatively affects the welfare of the poorest ones. It is fundamental then, to adopt redistributive measures to allow the adequate functioning of the alimentary system at both familiar and national level, when accessing and distributing these resources.
How to Cite
Downloads
Metrics
Article Details
Globalization, Free Market, Alimentary security, Poverty, Development, Cooperation, Latin America
BUZUEV. 1991. La desigualdad económica de las naciones. Moscú: Progreso.
CEPAL. 2004. Evolución de las ideas de la CEPAL. Número extraordinario.http://www.eclac.cI/publicaciones/secretariaEjecutiva/7/lcg1037/bielchow.htm. En línea enjulio de 2004.
GARAY. 1999. Globalización y crisis. ¿Hegemonía o corresponsabilidad? Santa Fe de Bogotá: Editores tm.
GRAIG.; LAFOLLETTE. 1999. La revolución capitalista en América Latina. Oxford University Preess.
INTERNACIONAL SOCIALISTA: 2003: Mensaje para el foro social mundial en Porto Alegre y el foro económico mundial en Davos. Roma. http://www.ps.org.uy/noticias452.htm. En línea el23 de junio de 2004.
MOLINA.1995. Revisión de algunas tendencias del pensamiento agroalimentario (1945-1994). En: Revista Agroalimentaria. No 1. Centro de Investigaciones Agroalimentarias. Universidad de los Andes. Venezuela.
MYINT. 1965. Economía de los países en desarrollo. Madrid: Ediciones Riald. S.A.
NACIONES UNIDAS. CEPAL. 2004. Panorama Social de América Latina. Síntesis 2002-2003. En: Documentos de trabajo CEPAL. Panorama social de América Latina / síntesis.
América Latina en el siglo XXI: Estado, Desarrollo y Ciudadanía.
PINSTRUP.; PANDYA.; FOOD POLICY RESEARCH INSTITUTEIFPRI-. 1996. The world food situation and 2020 vision. Washington, D.C. USA.
PÉREZ, s.f. Ayuda alimentaria y desarrollo. Modalidades, criterios y tendencias. Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional HEGOA-.
ROMA. 2001. Jaque a la globalización. Como crean su red los nuevos movimientos sociales y alternativos. Barcelona: Grijalbo Mondadori.
SANTAMARTA. 2002. ¿Qué es la globalización? En: Foro Social Mundial. Bogotá: Porto Alegre. Fica.
STIGLITZ. 2002. El descontento con la globalización. En: Pánico a la globalización. Bogotá: Fica.
Once the manuscript is approved, the authors should file and sign the Right Transfer Format.